Võidud saavutatakse ebatavalise abil

“Tavaline tuleb kasuks, aga võidud saavutatakse ebatavalise abil.” – Sun Zi.

Võidud, võidud, võidud?! Kuidas neid saavutada? Nii paljud soovivad, aga nii vähesed saavad.. Tõenäoliselt kõigi aegade tuntuima sõjandusalase teose “Õpetaja Suni sõja seadused” autor Sun Zi ehk Õpetaja Sun on öelnud: “Tavaline tuleb kasuks, aga võidud saavutatakse ebatavalise abil.” Jah, võime ju võitu pidada juhuslikuks, kui see justkui saavutatakse kiirelt, kergelt ja ülekaalukalt. Teisalt ülekaalukas võit ei saa kujuneda juhuslikkuse ajel ülekaalukaks ja iseenesest mõistetavalt ei saa keegi juhuslikult kasvada ülekaalukaks. Ülekaalu ei pea alati mõõtma naturaalõhikutes ja vägagi suure ülekaalu puhul võib selleks olla eristumine, omanäolisus, ka äärmus ning selle seostatud loogiline süsteem, mis tagabki konkurendi suhtes ülekaalu ja võidu. 

Võidud ei ole kindlasti juhuslikud! Võidud vajavad pühendumist, kõrgeid panuseid, õnne, õiget ajastust ja loomulikult võidu tunnistajaid. Võitudel on oma hind! Võitude kõrval on kaotajaid ja neid, kes ei ole lõplikult kaotajad, kes on ja saavad olla piisavalt tugevad, et mitte olla täielikult võidetud ning jääda oma seisukohtadele kindlaks. Võimatu pole, et nad toetavad ja näevad võitja strateegias kasutoovat, kuigi pigem on võimalik, et nad ei toeta võidu taga olevat strateegiat, taktikat või ideed, sest neil on oma. Seisukohad ongi ja peavadki olema erinevad. Eriti võib vastaseid koguda just sügav eristumine, seega selle eestvedajal peab olema tõeline usk, idee, süsteem ja ka rakendamine. Allpool on kaks minule tänasel päeval meenuvat eristumist, kus on samal ajal suur hulk vastuolu. Otsusta siis, mis on õige, mis vale! Võit on võit.

Võidud – Steve Jobs/ Apple.

Tegemist on salapäraga, mis paneb ihaldama. Tegemist on tugevusega, mis paneb järgima. Tegemist on inimloomusele ebamugava ja vastuoluliste juhtimisstiiliga, samas edu tagava energia ja visiooniga. Tegemist on närvesööva detailsusega, teisalt sügava fookusega edu tagavale õigele asjale. Tegemist on agressiivse nahaalsusega, samas oskusega selgitada ja hoiatada nii, et nõusse jäädaks ja veel oldaks tänulik. Loomulikult on ka tegemist olnud andekusega ja järjepidevusega ning kirega. Tegemist on olnud distsipliiniga, töökorraldusega, vastutusest õige arusaamaga ja kontrolliga – samas sisseintegreeritud loovusega ja vabadusega. Tegemist on kompleksivaba ja suure armastusega oma tegemiste vastu. 

Võidud – Conchita Wurst/ Eurovisioon.

Kuigi me võiksime selle ka äärmusesse kallutada, on tegemist julge ja enesekindla, vaba ebatavalisega. Mis oma julges ja vabas eristumises ja siiruses, standardses hingeminevas sõnumis(pean silmas laulu, mis võitis eurovisiooni), tagas poolehoiu ja võidu. Tegemist on vastuolulise stiiliga, samas läbimõeldud ja loomulikuna serveeritud. Ja oluline nagu ka Steve ja Apple – kompleksivaba ja suure armastusega oma tegemiste vastu. 

Võidud Conchita Wurst

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter